Jak zdrowo się odżywiać?

Często zdarza się nam mówić „to nie moja sprawa”, „to nie moja wina”, „nie mam na to wpływu”, „to zbyt trudne”, „to nie ma sensu”… Dlaczego tak robimy? Czemu chętniej poddajemy się na starcie, niż podejmujemy od życia liczne wyzwania i próby, jakie dla nas przygotowuje? Ponieważ tak jest zdecydowanie łatwiej. Prawda jest inna, niż większości z nas się wydaje – to, czy będziemy cieszyć się zdrowiem, piękną skórą, mocnymi zębami, dobrą kondycją, mnóstwem energii każdego dnia i prawidłowym funkcjonowaniem narządów wewnętrznych zależy właśnie od nas, nikogo innego.

Żyjemy w krainie obfitości i nadmiaru, w której jak na ironię, wielu ludzi zmaga się z problemami zdrowotnymi, wynikającymi z niedoborów. Spowodowane są one współcześnie stosowanymi metodami produkcji i przetwarzania żywności, które pozbawiają pokarm tego, co najcenniejsze – witamin, minerałów, zdrowych tłuszczów. Na chwilę obecną stopień zachorowań w społeczeństwie jest bardzo wysoki. Ludzie nie mając czasu na bycie chorym, tłumią objawy szeregiem tabletek, zamiast zająć się bezpośrednią przyczyną tego stanu. Maskując sygnały naszego organizmu (bóle głowy, zmęczenie itp.), dajemy sobie chwilowe ukojenie, nie lecząc tak naprawdę powodu naszego złego samopoczucia.

a

Prawidłowe odżywianie się

Z wiekiem dolegliwości nawarstwiają się i przyczyniają do ogólnego osłabienia organizmu oraz pogorszenia jego kondycji. Dzięki stosowaniu zintegrowanego systemu odżywiania, obfitującego w pełnowartościowe pożywienie, mamy siłę do skutecznego zwalczania choroby, nie tylko tłumienia objawów, które tak naprawdę są sygnałami organizmu, że coś jest nie tak. Najlepsza żywność stanowiąca podstawę zrównoważonej diety to żywność naturalna, nieprzetworzona, obfitująca w substancje odżywcze, nieodznaczająca się skrajnymi właściwościami. Co to oznacza? W praktyce nie powinno być tak, że dany produkt doskonale oczyszcza organizm z toksyn, ale jednocześnie obciąża ciało i umysł, powoduje nadmierny rozwój sebum czy staje się przyczyną przybywających kilogramów. Dieta powinna być zbilansowana i zrównoważona, wszystko musi mieć swoje proporcje i umiar.

a

www.body-work.com.pl
www.body-work.com.pl

a

Nie ma złotego środka dla wszystkich, ponieważ uniwersalna dieta nie istnieje. Zachowanie równowagi w diecie jest dla każdego człowieka sprawą całkowicie indywidualną. Każdy z nas jest inny, ma własne preferencje i określone potrzeby, dlatego ważne jest, aby oprócz stosowania zbilansowanej diety, obserwować również odpowiedź organizmu na dostarczane produkty, ogólną kondycję, samopoczucie. Nie możemy również zapominać, że na nasze zdrowie pracujemy całe życie i to, jak będziemy czuć się za kilka czy kilkadziesiąt lat zależy od nas już dziś.

a

Czy warto zdrowo się odżywiać?

Z pewnością tak. Zdrowa, naturalna żywność ma wiele plusów, z pewnością dużo więcej niż niezdrowe przekąski i fast food’y. Przede wszystkim jest nieprzetworzona. Dzięki temu nie zawiera zbędnej chemii, konserwantów, ulepszaczy i barwników. Świeże warzywa i owoce to źródło witamin, których nie zastąpimy w szybkim tempie żadnymi skondensowanymi tabletkami. Poza tym, za zdrowszym odżywianiem przemawiają walory estetyczne i wizualne posiłków – kolory są jak żywe, a produkty chrupkie i soczyste.

Zdrowa dieta to mniej kilogramów oraz zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób takich, jak chociażby cukrzyca, miażdżyca, nowotwory, osteoporoza, różnego rodzaju alergie. To także lepsze paliwo dla naszego mózgu, wpływające na poprawę koncentracji i lepszą pamięć. Powinniśmy uważać na to, co serwujemy swoim komórkom mózgowym, ponieważ to właśnie od nich zależy, jak wygląda nasze funkcjonowanie na co dzień. Jasność umysłu to głowa pełna ciekawych pomysłów i większa ilość energii do pracy.

Ponadto pamiętajmy także, że zdrowe odżywianie to również odpowiednia ilość, częstotliwość i pora na spożywanie posiłków.

Następny artykuł

winston, fotolia.com, #80002938
Dlaczego trzeba pić wodę?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *