MODUŁ DIETETYCZNY

title decoration

BODYWORK® PERSONAL TRAINER

V. PODSTAWY DIETETYKI 

moduł weekendowy: 2 dni (sobota-niedziela), 12h

Zagadnienia teoretyczne: (12h):
– fizjologia przewodu pokarmowego,
– trawienie pokarmu,
– rola i najważniejsze źródła głównych składników diety,
– komponenty bilansu energetycznego,
– podstawowa i całkowita przemiana materii,
– regulacja apetytu,
– ośrodek głodu i sytości,
– otyłość i nadmierna masa ciała,
– stan zapalny organizmu, a choroby metaboliczne,
– ogólny zarys znaczenia żywienia w sporcie,
– białka w diecie sportowców,
– metody oszacowania zapotrzebowania kalorycznego,
– zapotrzebowanie energetyczne w zależności od rodzaju aktywności, sportów i planów treningowych,
– odżywianie przed treningiem, w trakcie oraz po treningu,
– znaczenie węglowodanów,
– redukcja tkanki tłuszczowej u sportowców,
– sportowiec wegetarianin,
– suplementy sportowe.

PROWADZĄCY: Marta Koźlarek / Iwona Stachowiak